Waarom we een haat-liefdeverhouding met fitgirls hebben

Waarom we een haat-liefdeverhouding met fitgirls hebben

Ik maak er geen geheim van dat ik een haat-liefdeverhouding heb met #fitgirls. Enerzijds vind ik het heerlijk om te zien hoe sommige mensen hun lichaam weten te transformeren door hard te sporten. Voor- en na-foto’s zijn mijn guilty pleasure, ik kan me er uren aan vergapen. Anderzijds vind ik de fixatie op ‘strakke’ lichamen ongezond. Het is een ideaalbeeld dat slechts haalbaar is voor enkelen en zoals met alle ideaalbeelden is het een onrealistisch streven. Zelfs mét een strak sport- en eetregime is een sixpack verdomd lastig te krijgen. Geloof me, ik heb het vaak genoeg geprobeerd.

En toch lijken de sport- en dieetapps niet aan te slepen. Fitnessgoeroes maken dankbaar gebruik van Instagram om hun regimes aan de man of vrouw te brengen. Neem de Australische Kayla Itsines, die met haar Sweat-app meer dan tien miljoen volgers op Instagram heeft weten te verzamelen. Net als Anna Victoria biedt zij een dienst aan waarmee je binnen twaalf weken gegarandeerd resultaat zult zien. Bij Itsines ligt de nadruk minder op afvallen. Spiermassa weegt immers meer dan vetmassa, zo benadrukt ze. In plaats daarvan biedt ze haar programma aan met de belofte haar volgers ‘sterker’ te maken. Waar het op neerkomt, is dat haar volgers uiteindelijk een slanker en gespierder lichaam willen, en dat alles onder het mom van ‘gezondheid’. De Sweat-app is ontzettend slim in de markt gezet. Want niemand is tégen het streven naar een gezond en sterk lichaam.

Meer bewegen en bewuster eten zijn daar de twee ingrediënten voor, en dat wordt flink gepropageerd door apps als Sweat en Body Love. En juist dáárom erger ik me zo aan die diensten. De afgetrainde lichamen van de vrouwen in barbiepop-poses, het kleurrijke eten, hun spierwitte glimlach, het gemak waarmee ze hun squats uitvoeren: het is het perfecte plaatje. Alles riekt naar fake geluk. De belofte die ze hun volgers voorhouden, is dat zij net zo gelukkig en net zo afgetraind kunnen worden. En dat kost je slechts twintig dollar per maand.

Lees het hele verhaal in het nieuwe nummer hier via Blendle. 

Student Akram Alsaud: ‘Syriëgangers kunnen wél heel goed in hun land van herkomst worden berecht’

Student Akram Alsaud: ‘Syriëgangers kunnen wél heel goed in hun land van herkomst worden berecht’

De boze vrouw

De boze vrouw